|

wonen in de lente

Een nieuw seizoen is aangebroken. En jee wat snakken we er altijd weer naar. Die eerste zonnestralen en de geur van verse knoppen. Langzaam kruipen we van onze bank af en bewegen wij ons naar buiten. Ik zeg langzaam. Want zo graag als we ook willen, de lente komt nog altijd met verrassingen van regen, wind en soms ook nog sneeuw.

Maar al kun je (nog) niet naar buiten. Binnen kun je vast beginnen om je huis lente klaar te maken. Onze grootmoeders waren zo gek nog niet. De voorjaarsschoonmaak. Maar ja, waar haal jij de tijd (en zin) vandaan om dat hele huis door te stuiven? Wees niet te streng voor jezelf. Want dat leidt alleen maar tot niets doen of schuldig voelen dat het niet (goed) genoeg is.

Hoe pak je het wel aan?

+ Begin klein. Heel klein. Door alleen maar een pen en een (mooi) vel papier te pakken (én een kop thee & eventueel een fijn muziekje).
+ Mocht je het fijn vinden om te doen; adem even 3x diep in door je neus en uit door je mond.
+ Dit vel papier dat voor je ligt ga je vol schrijven met alles wat je nu wel aan zou willen pakken als je er de tijd, het geld en de energie voor zou hebben. ALLES!
+ Ga vervolgens deze to do’s categoriseren per ruimte (je kunt ook een vel papier per ruimte gebruiken).
+ Wees zo gedetailleerd mogelijk. Dus niet alleen; ‘ de hal moet opgeknapt worden.’ , maar ‘de trap een nieuwe lik verf in de kleur mos’, ‘ een kast voor de schoenen’, ‘ een mooie opbergdoos voor de winterspullen’.
+ Lees alles nog eens door wat je hebt opgeschreven. Haal nog eens diep adem en hang dit papier op een plek waar je dagelijks komt. Bijvoorbeeld een prikbord in de keuken.
+ Bespreek tijdens het eten met je huisgenoten dat je graag je huis van nieuwe frisse energie wil voorzien nu de lente eraan komt en dat je het fijn zou vinden om dat samen te doen. (indien van toepassing)
+ Ga de eerste klus van je lijstje inplannen.

Uit ervaring weet ik dat dit een enorme waslijst kan zijn. Ieder jaar weer. En vrees niet, deze hoeft niet af te zijn om je huis lente klaar te hebben. Maar lente hoort bij hout energie. En hout energie wil groeien, vernieuwen en omhoog bewegen. Oftewel er zit van nature een energie in de lucht die ervoor zorgt dat we willen gaaaaaan! En nu jij helder hebt wat je zou willen aanpakken is dit het moment om de koe bij horens te pakken en het in te plannen. Stap voor stap komt dat lijstje vanzelf wel een keer af (en ja er komen heus ook nieuwe dingen bij). Je kunt dit dus eigenlijk zien als een jaarplan, waarbij je nu start. Net zoals de bomen nu weer starten met groeien en bloeien.

begin hiermee 👇🏼


Voor dat je gaat beginnen aan die (misschien wel enorme) lijst van hierboven is het zaak om eerst de dagelijks spullen een opfrisser te geven.

+ Winterdekentjes in de was. Eventueel vervangen door een dunnere variant.
+ Sierkussens in de was (of uitkloppen).
+ Liggen er stiekem nog wintertijdschriften (of zelfs kerstkaartjes) rond te slingeren? In de papierbak ermee. OF geef ze een ereplekje, een bewaar doos/krat op een vaste plek waar je de volgende winter weer makkelijk bij kunt komen.
+ Heb je droogbloemen in huis? Vervang deze nu voor nieuwe, frisse, lente takken. Droogbloemen zijn eigenlijk ‘doodse’ energie. Deze horen niet meer bij de lente. Bewaar ze in een plastic zak op zolder bij je overige winterspullen.
+ Je vloerkleed kan nu wel even een klopbeurt gebruiken (heb je een synthetisch kleed? Dan kun je hem zelfs op een zonnige dag afspuiten met de tuinslang).

Houd het dus simpel, begin klein en blijf je bewust van de energie die bij elke kleine handeling in je huis al iets teweegbrengt. Soms is die kleine verandering net dat duwtje in de rug die je nodig hebt om iets groters in beweging te zetten.

Succes en ik vind het leuk als je je ervaringen en resultaten met me deelt; gebruik #bewustinjehuis op Instagram zodat ik met je mee kan kijken!

Vergelijkbare berichten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *